2011-10-25

Skrällseger för "islamister" i Arabvärldens mest sekulära länder

Av det som rapporterats från det Tuniska valet verkar det som det "islamistiska" Ennadha har gjort en jordskredsseger. Det talas om hela 40 -50 procent, ett rent enastående resultat och säkerligen en rejäl chock för all de tuniser som misstror partiets yttersta mål och syfte. Talande är att man inför valet inte bara hotade med att "ta gatorna" om man misstänkte valfusk, utan också om man inte vann.

Säkert lugnar man stora delar av den västliga eliten med sitt "ansikte utåt" av en tämligen moderat version av "islamism", i typ med det Turkiska AKP;s.  Problemet är dock att också många sekulärt orienterade turkar misstror Erdogan och hans parti och att vi inte vet var det slutar. Turkiet har också de facto närmat sig den islamiska världen och man har ävenså ställt in sig i ledet av Israelhatande nationer och etablerat vänskapliga relationer med den iranska gudsstaten.

Min personliga bedömning (och jag kan givetvis ha fel i min islamskepticism) är att det endast handlar om val av strategi, men att målet ändå är detsamma som hos vilket annat mer öppet fundamentalistiskt och militant "islamistparti" eller rörelse som helst. Målet torde för såväl det Tunisiska Ennadha och det Turkiska AKP vara ett så fullständigt implementerande av gudslagen (sharia´n) som möjligt. 

För den som vill läsa lite mer om Ghannouch Ennadhas ledare kan följa denna länk.

(DN)

Inga kommentarer: