2008-07-29

En tredjedel av Storbrittaniens muslimska universitetsstuderanden anser det vara O.K att döda för Islam

Enligt en oppunionsundersökning "The YouGov poll" företagen i Storbrittanien visar att upp till 1/3 (32%) av landets muslimska universitetsstuderanden anser att döda för islam är försvarbart. Bland de som är aktiva i någon av de islamska organisationerna på runt om på landets alla universitetscampus anser hela 2/3 att döda för religionen (läs islam) är försvarbart. Undersökningen som företogs på 12 universitet i landet fann också att 40% av dessa är för ett införande av sharia och att en tredjedel stödjer tanken på ett världsomfattande islamskt kalifat baserat på sharian. Vidare anser 40% att det är oacceptabelt att män och kvinnor fritt ska få umgås, och av dessa anser 25% att män och kvinnor inte är lika i Allahs ögon.

I Telegraph.co.uk kan man vidare läsa att; "The security services have identified Islamist activism at universities acts as a possible "gateway" to violent extremism. Several terrorists and sympathisers began their extremist careers on campuses." Att islamistiska värderingar och aktivism i hög grad återfinns bland välutbildade muslimer är egentligen ingenting nytt. Såväl Al-Qaidas främste ideolog Ayman al-Zawahiri som det algeriska GIA;s grundare Ahmed al-Wed var till professionen läkare, såväl som flera av de som var inblandade i förra årets misslyckade terrorattentat mot Glasgows flygplats. Högutbildade var även flera av de inblandade i 9/11-attacken (Lawrence Wright, Al-Qaida och vägen till 11 september. Bonnierpocket. 2008. s.312ff). En undersökning som förvisso företogs redan 1970 bland fängslade islamister i Egypten, visade även den på att flertalet skulle kunna beskrivas som intelligenta, ambitiösa och högutbildade medelklassungdomar (Lawrence Wright, Al-Qaida och vägen till 11 september. Bonnierpocket. 2008. s.66).

Detta får en naturligtvis att fråga sig hur det kan tänka sig se ut på våra svenska högskolor och universitet.


M.J

2 kommentarer:

Anonym sa...

Dom är inte blyga vad gäller att ta för sig i de svenska högskolorna. På södertörn högskola som jag råkade gå förbi för ca ett år sedan hade de ett litet bord med information om just denna "fantastiska" religion.

Sjävlfallet gick man dit och ställde frågor som man visste redan svaret på. Oj vad de gjorde bort sig.

Eftersom jag har ett, vad som kan anses som muslimskt efternamn, fick jag även ett brev från något islamistisk förening som ville ha bidrag för att fortsätta kampen för islam. Den var skriven på bosniska så min kroatiska vän fick översätta den och jag kan säga att det var inga snälla ord som sades om de "otrogna".

Det visar i alla fall att de organiserar något även här i Sverige.

Xx sa...

Hej igen Isak!

Jag kan tänka mig att den muslimska närvaron på de svenska universiteten och högskolorna ser bra mycket annorlunda ut än när jag själv studerade en gång på 90-talet.

Förutom i Storbrittanien vet jag att olika islamistiska organisationer håller en hög profil i länder som U.S.A och Frankrike. Sannolikt är det väl att någon form av aktivism förekommer även i Sverige, även om de håller en låg profilen för närvarande.

M.J