2009-01-07

På dagen rektor på FN-skola på kvällen Islamska jihads bombtillverkare

På dagen var Awad al-Qiq en respekterad lärare och rektor på en FN-skola i Gaza, på nätterna
byggde han raketer att användas i jihad mot Israel.
Studenter, kollegor och FN-personal förnekade all kännedom om hans aktiviteter, hans familj förnekade också givetvis att han hade några som helst kopplingar till militant islamism, trotts att han hade mängder med jihadposters hemma.

Men militanta ledare allierade med Hamas hyllade honom som en martyr som lett det Islamska Jihads ingenjörsenhet, dess bombtillverkare. När han begravdes var hans kropp insvept i organisationens flagga, på metallgrinden in till skolan har någon satt upp ett anslag som deklarerade att Qiq "ledaren av ingenjörsenheten" nu skulle komma till paradiset.

Detta visar på de oerhörda problem som möter Israel i deras krig mot Hamas på Gazaremsan, men också på den cynism gentemot den egna befolkningen som dessa jihadister hyser. Man drar sig inte för att utsätta ickestridande civila för faror när man från taken på bostadshus och andra byggnader avfyrar sina raketer in på Israeliskt territorium, och använder sig av kvinnor och barn som mänskliga sköldar (video som måste ses!!!). Man använder sig också uppenbarligen av FN-märkta ambulanser för transport av stridande Hamasmän, vilket borde vara ytterligt besvärande för F.N.

Kriget är vidrigt med mängder av oskyldiga dödade och skadade, men hade kunnnat undvikas om inte Hamas hade envisats med att sicka in självmordsbombare i landet och överösa Israel med raketer. Det visar också på en fruktansvärda cyniskhet från Hamas sida som villigt offrar sina barn i sitt islamska jihad.

M.J

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jag läser med intresse din sida och håller dessutom ofta med dig. Men den där videosnutten bevisar faktiskt ingenting. Man ser ett par tre män med vapen på ryggen som 1.) uppmanar en pojke att flytta sig och 2.) med handkraft lyfter en pojke från ett ställe till ett annat. Du får rätta mig om jag har fel, men det finns inget jag kan se i videon som bevisar att de beväpnade männen ska använda barnen som mänskliga sköldar. En lika trolig tolkning är att de beväpnade männen ville att barnen skulle flytta sig utom fara.

Xx sa...

Detta är det djupt problematiska med alla filmer, en raket som avfyras från ett tak på bostadshus kan förklaras bort med att det inte går att veta om det var en Hamasman som avfyrade den, FN-ambulanserna behöver inte heller varar regelrätta sådana utan bilar som man har låtit påmåla deras märkning/logga,

Med andra ord i sak har du rätt att den för sig inte kan sägas bevisa någonting. Tillsammans med andra filmer foton, vittnesmål och kunskap om rörelsens allmänna karaktär kan dock få en att misstänka att det verkligen rör sig om tagandet av en mänsklig sköld vi ser.

Hamas har ju dessutom gått ut och offentligt skrytit om att man använder sig av mänskliga sköldar.

Hamas MP Fathi Hammad; -"The enemies of Allah] do not know that the Palestinian people has developed its [methods] of death and death-seeking. For the Palestinian people, death has become an industry, at which women excel, and so do all the people living on this land. The elderly excel at this, and so do the mujahideen and the children. This is why they have formed human shields of the women, the children, the elderly, and the mujahideen, in order to challenge the Zionist bombing machine. It is as if they were saying to the Zionist enemy: "We desire death like you desire life."

Red. sa...

Jag är inte främmande för tanken att Hamas använder civila som sköldar eller gömmer sig bland kvinnor och barn för att försöka undgå israelisk eld. Eller kanske cyniskt nog just för att dra israelisk eld över de civila. Civila offer blir ju ur Hamas synvinkel bra TV, i synnerhet om de är kvinnor och barn. Dessutom är ju den arabiska/muslimska synen på människolivets värde en helt annan än den västerländska.

I början av den israeliska markoffensiven vill jag minnas att det rapporterades i media att Hamas ledare i Gaza uppmanat sina män att ta av sig sina uniformer och klä sig i civila kläder. Jag har inte sett den uppgiften igen, men inför en israelisk markoffensiv vore det ju taktiskt klokt av Hamas att göra sig så osynliga som möjligt.

I princip alla bilder inifrån Gaza visar också sårade eller dödade civila. När bilderna visar män och pojkar är det ju omöjligt att veta om de verkligen är civila offer eller civilklädda Hamaskrigare. När media i väst sprider dessa bilder hjälper man Hamas att marknadsföra bilden av de brutala judarna som massakrerar civila, kvinnor och barn. Västmedia, och i synnerhet svenska, skulle må bra av att tillämpa lite källkritik på dessa bilder och uppgifter.