2008-11-20

Urpremiär för Lars Vilks Dogs !

Lars Vilks musikal DOGS har världspremiär i Stockholm den 22 november (1, 2, 3). Arrangörer är Humanisterna Stockholm och organisationen Ex-Muslims. Musikalen följs upp av en paneldebatt för yttrandefrihet och mot religiöst förtryck.

Följande finns att läsa på humanisternas hemsida.

"Religion och yttrandefrihet har blivit heta debattämnen, inte minst för att de leder till politiska frågor om mångkultur, respekt, förtryck och kränkningar av de mänskliga rättigheterna.

En del av den diskussionen fördes i samband med Lars Vilks teckningar av profeten Muhammed som rondellhund. Projektet med alla de händelser som det förde med sig har nu fått en dokumentär form genom Vilks musikal Dogs.

Det har tagit lång tid att både finna en plats för musikalen och att finna villiga medarbetare eftersom ämnet är känsligt. Den bästa lösningen var att göra musikalen i videoformat. DOGS leder åskådaren från inledningen med "De kränktas kör” genom demonstrationer till dödshot och debatter. Dessutom visas en musikal i musikalen, "Life of Prophet M." (en lättsam parallell till "Life of Brian") i tre delar."

I gårdagens DN förmedlar Omar Mustaffa presstalesman för Sveriges unga muslimer deras uppfattning om evenemanget som en provokation. Hur kan en pjäs med efterföljande diskussion ses som en provokation undrar jag ? Och givetvis så är han kritisk till att ABF överhuvudtaget upplåter sin lokal till detta, med andra ord skulle han helst se att evenemanget aldrig kom att äga rum. Så mycket för yttrandefriheten !

I en from muslims ögon behövs inte mycket för att upplevas som provocerande, en teddybjörn vid namn Muhammed kan räcka för att få honom eller henne att tugga fragda, eller en karikatyr föreställande den siste profeten himself. Ibland kan det vara ett konstverk på ett museum eller en kritisk film som van Goghs och Ayyan Hirsii Alis Submission. Varje sådant konstnärligt yttrande (läs provokation enligt de rättrogna) kan leda till döden som i fallet van Gogh eller till dödsfatwor som i fallet Salman Rushdie och dödshot som i fallet Kurt Westergaard och Lars Vilks. Är detta rimligt! Från att varit relativt fria samhällen där man kunnat granska, kritisera och driva med religionen (vår egen kristendom) har de på bara några decennier förvandlats till räddhågsna PK-samhällen, som inte gärna vill diskutera och ännu mindre driva med den största och tillika mest offensiva av våra nyligen inkomna religioner (läs islam). Man ställer in utgivningar av noveller, teaterföreställningar, klassiska operaföreställningar, konstutställningar, installationer, och ändrar på innehållet i filmer av ren och skär rädsla, för att inte säga ren självbevarelsedrift och allt på grund av en bigott och intollerant religion och dess utövare.

För de inom vår styrande elit som menar att det är för att islam och dessa människor är en minoritet och därför så utsatta man skall visa dem det hänsynstagandet de kräver, vill jag bara påminna om att det de kräver av oss här det är lag i stora delar av den islamska världen. Blasfemi och det är sannerligen mycket som räknas som det inom islam är i många länder förknippat med mycket hårda straff, ibland till och med döden. Det är de straff som sannolikt skulle ha drabbat upphovsmännen av ovan nämnda verk och uppsättningar om de hade levt och verkat i islamskt land. Är det så vi vill ha det här?

M.J

3 kommentarer:

Anonym sa...

Vi får väl bara hoppas att musikalen blir bombhotad så att intoleransens företrädare får tillfälle att delge oss sin begåvning, för pissande hundar passar sig väl ändå inte i civilisationens möblerade rum?

ɱØяñιηg$ʇðя ©™ sa...

Raketforskarna kan säkert fixa fram en lämplig raket, typ qassam för detta högtidliga tillfälle.

Omar Kalb sa...

Hej
Ska vi bli bloggkompisar?

Dogs är det bästa som hänt på länge!