2008-09-05

De nya islamisterna

För exakt ett år sedan arresterades tre militanta islamister. Deras avsikt var att bygga en bomb som dödade så många som möjligt. "As many casualties as possible, that is the goal of the simple plan that Fritz Gelowicz is discussing on this summer day in July of last year with Adem Yilmaz, his closest confidant and presumed co-conspirator." Ledaren för gruppen var inte bara född och uppvuxen i Tyskland, han hade sina rötter i Europa.

I tisdags började rättegången, de åtalade Fritz Gelowicz, 29, Adem Yilmaz, 29 and Daniel Schneider, 22, anklagades för medlemskap i terrorganisation, förberedelser till brott och i Schneider's fall, mordförsök. Rättegången kommer att bli den största och viktigaste sedan Röda Arméfraktionen upphörde 1993. För övrigt sitter de åtalade på Stamheim, samma fängelse som Bader, Enslin och Meinhof slutade sina liv.

Myndigheterna vet att "marschordern" kom från Pakistan och att Gelowicz endast är en av ungefär 50 tyska islamister som har rest till Pakistan för att lära sig bygga bomber. Detta är den nya slags islamistiska jihadister Europa har att möta, vita västerlänningar som av en eller annan anledning har konverterat till islam. Fördelen med denna typ av terrorister, sett från de militanta islamisternas synvinkel, är givetvis att de inte märks på samma sätt som utomeuropeiska dito och därmed lättare smälter in. Vi har redan sett ett antal "vita" jihadister i såväl Storbrittanien som U.S.A., och sannolikt kommer vi att få se många fler framöver. Det som drar dessa unga män till islam är det väl egentligen ingen som vet, en gissning från min sida säger mig med att de attraheras av de våldsamma sidorna av islam, jihad, känslan av att känna sig utvald, tillhöra en fruktad grupp, antiamerikanism, antikapitalism och att det faktiskt händer saker och inte bara pratas. Dessa unga män kunde i en annan tid lika gärna ha blivit fascister, nazister eller revolutionära kommunister, eller varför inte anarkister. Det handlar om män som dras till det extrema, för att ta ett bra exempel, Abdullah Tammi, ledaren för Finlands islamska parti med ett förflutet som kommunist, nazist och Jehovas vittne.
M.J

Inga kommentarer: